REKREACIJA POTOVANJA NARAVA, GORE DOGAJA SE IZ TISKA  

Datum: 17.4.2016 11:40:00 - Rubrika: INTERNET
7 zgodb o sedmih prestolnicah
Velika mesta imajo pogosto vzdevke za katere le redki vedo od kod izvirajo


1. Amsterdam - severne Benetke


Benetke so najbolj znano mesto s kanali na svetu, Amsterdam pa pri tem ne zaostaja veliko. Po mestu je namreč speljanih več kot 100 kilometrov vodnih poti, zato mnogi nizozemsko prestolnico primerjajo z Benetkami.

2. Pariz - mesto zaljubljencev


Že res, da velja francoščina za romantičen in pesniški jezik, vendar pa zmeraj ni bilo tako. Pariz je postal mesto zaljubljenih zaradi prve javne razsvetljave, ki jo je leta 1461 uvedel absolutistični Luis XI. (obvezno izobešanje lantern). Leta 1667 je mesto dobilo centralno organizirano javno razsvetljavo, zato so se zaljubljeni pari počutili varne in skrite hkrati. Za primerjavo: prve osamljene oljne luci so se v Ljubljani pojavile šele 1751.

3. Jeruzalem - sveto mesto


V Jeruzalemu se križajo krščanska, judovska in islamska vera. Velja za mesto, ki ga obišče največ romarjev iz celega sveta, žal pa to ne pomeni, da je tudi mesto miru in sožitja.

4. New York - Big Apple (veliko jabolko)


Edward S. Martin je v svoji knjigi Popotnik (The Wayfarer) iz leta 1909 med drugim zapisal, kaj si prebivalci Kansasa mislijo o Newyorčanih. Napisal je, da so tako arogantni in pohlepni, da spominjajo na veliko gomilo gnilih jabolk. Izraz Big Apple (veliko jabolko) je za New York obudil leta 1920 ameriški športni novinar John J. fitz Gerald in je vse do leta 1970 veljal za žaljivko. Pozitivno konotacijo je vzdevek dobil šele pred pol stoletja, ko se je mesto z veliko promocijsko turistično akcijo odprlo svetu. New York ni bil vedno tako odprto in kulturno pisano mesto.

5. Philadelphia - mesto bratske ljubezni


Ko je William Penn v 17. stoletju razmišljal, da bi ustanovil mesto, kjer bi vsi živeli v ljubezni in harmoniji, je imel pred očmi predvsem družinsko harmonijo. Zavedal se je, da veliko sovražtva izhaja prav iz družinskih sredin. Zato je sklenil ustanoviti mesto, katerega ime je zloženka iz dveh grških besed. In sicer: philos pomeni ljubezen, adelphos pa bra. Philadelphija je tako postala mesto bratske ljubezni. Vsaj po imenu.

6. Singapur - levje mesto


V angleškem prevodu pomeni Singapur Lion City. Ustanovitelj mesta Sir Thomas Stamford Raffles je v začetku 19. stoletja pojasnil, da je ime izbral, ker je na tem mestu videl "merlion" (mešanico leva in morske sirene). Danes Raffles velja za očeta modernega Singapurja.

7. Mumbaj - mesto sanj


Mumbaj, nekdaj Bombaj, je mesto v prestolnici s 14 milijoni registriranimi prebivalci, vendar jih v mestu živi veliko več. Vsi, ki želijo uspeti, se v iskanju sreče preselijo tja, saj je v Mumbaju doma tudi Bollywood (svetovna prestolnica filma, ki ji celo Hollywood ne seže do kolen).


Amsterdam

Pariz

Jeruzalem

New York

Philadelphija

Singapur

Mumbaj

zvšIskalnik:

Obogateno iskanje:
Prelistajte tiskane izdaje Namiga:

Najbolj brani članki:
1.
NAMIG
Ukleščenja ni mogoče preprečiti
(31.8.2016 - Ogledov: 64)
2.
NAMIG
Kile gor, kile dol
(31.8.2016 - Ogledov: 54)
3.
POTOVANJA
Lenarčič preletel eno največjih razdalj
(29.3.2016 - Ogledov: 50)
4.
NAMIG
Neverjeten občutek lebdenja
(31.8.2016 - Ogledov: 40)
5.
NAMIG
JESEN V HRIBIH
(31.8.2016 - Ogledov: 30)
6.
NAMIG
PDF strani
(31.8.2016 - Ogledov: 26)
7.
NAMIG
POČEP
(31.8.2016 - Ogledov: 12)
eXTReMe Tracker


Copyright (c) Večer, marec 2013 - Uredi - Splošni pogoji uporabe - O piškotkih